+45 70 26 04 07
Søg

Afrikas dyr & "The Big 5"

NYATI Safari Lodge kommer du helt tæt på Afrikas dyr. Her får du en lille forsmag på, hvad der venter dig. Du kan være heldig at se alle disse imponerende dyr fra din egen terrasse på NYATI Safari Lodge, eller møde dem på vores safariture i hhv. Kruger National Park og vores eget tilstødende "Big 5" vildtreservat på ca. 10.000 ha.

"The Big Five"

Afrika har verdens største og mest varierede bestand af vilde dyr. Her i det sydlige Afrika har du optimale betingelser for at opleve de vilde dyr i deres naturlige miljø. Hvis du er heldig, oplever du ”The Big 5”, som er en gammel jagtbetegnelse for elefant, bøffel, løve, leopard og næsehorn. Hvorfor er store dyr som giraf og flodhest ikke med, tænker du måske. For de er da i den grad store. Svaret er, at udtrykket ”The Big 5” ikke handler om størrelse men om, hvor svære dyrene er at nedlægge, og hvor farlige de er at jage. Du kan møde "The Big 5" på NYATIs egne jorde, som er en del af Kruger National Park.

Den afrikanske elefant

Den afrikanske elefant er verdens største landdyr. Den måler 3-4 meter over skuldrene og vejer mellem 3.000 og 7.500 kg. Ved fødslen vejer ungerne kun ca. 100 kg. Elefanten spiser op til 300 kg græs, grene og buske hver dag, og den lever både på savannen og i skovbevoksning. De store dyr lever typisk i familier med 10-11 medlemmer anført af en hunelefant plus hendes børn og børnebørn. Hanner forlader flokken, når de efter 11-12 år bliver kønsmodne, og hannerne lever enten alene eller i ungkarleflokke. Den voksne elefant har en knap 2 meter lang snabel, som består af muskler, blodkar, nerver – og to parallelle næseborsrør. Snablen bliver brugt til at drikke, snuse, føle, gribe og slå. De store ører bliver brugt som vifte til at regulere varmen, fordi huden omkring ørerne er ganske tynd i forhold til den 3 cm. tykke hud, som elefanten har på ryg og hoved. Både hanner og hunner har stødtænder, der vokser hele livet og bliver brugt som våben og til at grave. 

Bøflen

Savannens store okse kan veje op til 800 kg og er således dobbelt så stor som en dansk slagtekalv. På grund af størrelsen har bøflen ikke ret mange fjender – bortset fra løver og mennesker. Bøfler lever tæt på en flod eller et vandhul. Både fordi de har brug for drikkevand, men også fordi de ruller sig i mudderet. Når mudderet tørrer ind, kan de nemlig gnubbe sig op af træerne og på den måde få tæger og andre smådyr fjernet fra huden. Bøflerne er nemme at få øje på, da de lever i flokke på ca. 30-50 dyr. Hanner og hunner lever sammen, og de er kendt for deres vilde temperament. 

Løven

Dyrenes konge er et af de mest brugte og genkendelige dyresymboler. Ikke mindst hanløven med sin manke, som er unik blandt kattedyr. Jo større og mørkere manke, jo sundere og stærkere er hanløven. Derfor vælger hunløverne mage efter manken. Løvens farve varierer fra lysebrun, gulbrun, rødlig og mørk okker. Haledusken er sort, og løven er det eneste kattedyr, der har denne duskede hale. Løver lever i flokke med en gruppe beslægtede hunner, deres unger og en lille gruppe voksne hanner. En fuldvoksen han vejer 150-250 kg og en hun 120-180 kg, og deres skulderhøjde er hhv. 123 cm. og 107 cm. I naturen lever løverne i 10 – 14 år. 

Leoparden

Navnet leopard stammer fra det gamle græske sprog. Man troede, at leoparden var en blanding af en løve (leo) og en panther (pardos på græsk). Leoparden er en af det sydlige Afrikas bedste jægere, fordi den både er hurtig og fordi den plettede camouflage-pels smelter sammen med naturen, så den kan snige sig helt ind på sit bytte, før den bliver opdaget. Hunnerne vejer 30-70 kg og hannerne vejer 50-80 kg. Skulderhøjden er hos begge køn 50-80 cm., men mens hunnerne er 175-200 cm. lange, kan hannerne blive 180-250 cm. Leoparden er meget tilpasningsdygtig og kan leve i både regnskov, bjerge og ørken. Den er ikke noget flokdyr men lever alene inden for sit territorium, som den markerer med urin. Kun i de 6-7 dage, hvor hunnen er parringsparat, lukker hun en han ind i sit liv, og hun opfostrer selv sine unger, der bliver hos moderen i ca. to år. 

Næsehornet

Dette kæmpe pattedyr vejer mellem 1 og 2 tons, og på grund af sin størrelse er mennesket næsehornets eneste fjende. I det sydlige Afrika findes to slags næsehorn: Det hvide og det sorte. I virkeligheden er begge typer grå. Det hvide næsehorn har fået sit navn, fordi den har en bred snude. På afrikaans hedder bred ”weit” – som altså er blevet til white/hvid. I modsætning hertil har det spidssnudede næsehorn fået navnet ”sort”. Det sorte næsehorns snude er spids og fungerer nærmest som en slags snabel, der kan plukke blade og kviste fra træer og buske. Begge typer næsehorn har de karakteristiske to horn, som sidder fast i huden men kan slås af under slagsmål. Selvom næsehornet er et kæmpe dyr, kan det nå en hastighed på 45-50 km/t. Som regel færdes næsehornet alene – kun beslægtede hunner og deres unger lever af og til sammen i en kort periode. 

Flere store dyr

Ud over ”The Big 5” lever der mange andre vilde dyr i bushen, på savannen og i græsskovene i det sydlige Afrika. Du kan ikke undgå at få øje på verdens højeste dyr, giraffen, som har tilpasset sin hals, så den kan nå føde i 5-6 meters højde, hvor andre planteædere ikke kan nå. Hanner bliver i snit 5,3 meter høje, mens hunner bliver 4,3 meter. Trods sin højde vejer de kun hhv. 1.100 kg og 700 kg i gennemsnit. Girafferne skridter rundt i pasgang eller galoperer med op til 55 km/t, og de færdes normalt i flokke.

Et af de andre markante og kendte dyr er zebraen, der også færdes i flok. Der er op til ca. 16 medlemmer i en zebrafamilie, som består af en hingst, et antal hopper og deres føl. Så snart en hingst bliver kønsmoden, bliver den jaget ud af flokken og lever alene eller sammen med andre ungkarle, indtil han får ”kidnappet” en ung hoppe fra en anden flok og kan etablere sin egen familie.

I det sydlige Afrika bor også verdens hurtigste landdyr, geparden, som kan løbe med en hastighed på helt op til 120 km/t. Derfor jager den anderledes end alle andre kattedyr, som sniger sig ind på deres bytte. Geparden sætter ganske enkelt i løb og løber sit bytte op. Når den er nået op på siden at sit bytte, spænder den ben, så byttet tumler omkuld. Den hurtige kat vejer kun mellem 40 og 64 kg, og karakteristisk er den op til 85 cm. lange hale, som geparden bruger til at skifte retning, mens den løber.

På de fleste safariture i det sydlige Afrika møder du også gnuer, antiloper og hyæner. Gnuen ligner med sin manke og horn en krydsning af okse, hest og bøffel. Antiloper findes i flere varianter, hvor især den store afrikanske antilope impalaen, som vejer 50-80 kg, er udbredt på savannen og i de åbne skovområder. Hyænerne findes både med striber, pletter og i ensfarvet brun. Fælles for alle typer er deres karakteristiske hyl og deres evne til at lugte ådsler på mange kilometers afstand.

Også til vands kan du opleve vilde dyr. Floderne har et rigt dyreliv, og de bedst kendte er helt sikkert flodhesten og krokodillen. Mange tror fejlagtigt, at krokodillen er den farligste af de to. Men nej – rent faktisk er flodhesten det dyr, som årligt dræber flest mennesker her i det sydlige Afrika. Den kan åbne gabet 120 cm og har et voldsomt bid med sine lange, skarpe tænder. Hjørnetænderne i undermunden kan blive ½ meter, og den kan bide en krokodille på 3 meter midt over. Hannerne vejer 1.600 – 3.200 kg og hunnerne 650-2.300 kg. Øjne, ører og næsebor er praktisk placeret oven på hovedet, så flodhesten kan ånde, selvom den ligger i vandet. Når flodhesten er på land, bliver den lyserød, fordi den udskiller en rød væske, der beskytter mod sol og udtørring. Om natten går flodhesten på land, og på sine tynde, korte ben går den helt op til 10 km for at finde de ca. 40 kg græs, som dækker dens behov for mad.

Krokodiller er meget udbredt i det sydlige Afrika. Den største er nilkrokodillen, som kan blive op til 6 meter. Krokodillen er ligesom flodhesten tilpasset livet under vandet. Næseborene sidder helt oven på spidsen af den lange snude, så dyrene kan ånde næsten uden at bryde vandoverfladen. På grund af nogle snedige klapper ved gane og tunge kan krokodillen have munden fuld af vand uden, at der kommer vand i lunger eller tarm. Og når krokodillen dykker ned under vandet, lukker næseborene automatisk. Krokodiller spiser animalsk føde og jager hele natten. Om dagen kryber de ofte op på flodbredden for at sole sig. Hvis du tror, du hører frøer i floden, er det sikkert krokodilleunger. Ellers er krokodiller meget stille, og der kan gå flere måneder, uden at de bruger deres stemme.

Det sydlige Afrika er ikke kun et eldorado for alle, der elsker storvildt. Området er nemlig også ekstremt rigt på fugle. Alene i Kruger National Park i Sydafrika kan du opleve hele 500 fuglearter.

Den bedste måde at opleve alle dyrene på er at følges med en ranger. De lokale rangers er trænede i at læse dyrenes sprog. En knækket kvist, resterne af et ådsel, ekskrementer eller et fodaftryk røber dyrenes færden. Elefanten efterlader fx et fodspor på 50 cm i højden, det hvide næsehorn har str. 30 cm i sko tæt fulgt af flodhesten, der sætter et fodspor på 28 cm. Giraffen har trods sin højde kun 20 cm hove, og dyrenes konge og hans løvinde har et poteaftryk på 14 cm.  

Indhent tilbud
Kontakt os
Kontakt NYATI
Ring til os på 70 26 04 07 eller skriv:
Venligst indtast alle påkrævede felter
Venligst indtast en gyldig email
Send

Søg i NYATI

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.