Nyati Safari+45 70 26 04 07
Nyati Safari
Nyati SafariSøg

Sydafrika

Mangfoldighed og store kontraster kendetegner Sydafrika. Ofte betegnes landet pga. sine mange facetter som ”en hel verden samlet i ét land”. Sydafrika har alt, hvad hjertet kan begære til en perfekt ferie: Kruger National Park på 21.000 km2 med autentisk bushbevoksning, så verdens største koncentration af vilde dyr kan leve i deres naturlige miljø. Kilometervis af hvide strande med brusende bølger og surfere. Farverige vinmarker og romantiske vingårde i Kap-Holland stil. Nelson Mandelas fængselsø. Og spændende storbyer – ikke mindst Cape Town på kontinentets sydspids, hvor havnefronten summer af liv, skaldyrsrestauranter og fusionsjazz fra de udendørs barer.

I Sydafrika kan du opleve alt lige fra en flok dovne løvinder, der slikker solskin, til en flok trendy veninder på shopping i Cape Town. Et ophold på NYATI Safari Lodge kan med fordel kombineres med en række forskellige tillægsrejser, der vil kunne vise Sydafrika fra en anden side, se fx vores kombinationsrejse til Cape Town, Vinlandet eller Garden Route.

Klik på billederne nedenfor for at se hele galleriet...

Sydafrikas højdepunkter

Kruger National Park

Kruger National Park er den største og mest berømte nationalpark i det sydlige Afrika og er ganske enkelt et af de allerbedste steder i verden at se de vilde dyr i deres naturlige miljø. Under en safari i Sydafrika er det oplagt at besøge Krugerparken. Kruger National Park tilbyder den største variation af dyr, og her er gode chancer for at opleve ”The Big 5”, som er løven, leoparden, næsehornet, bøflen og elefanten. NYATI Safari er en af de eneste lokale safarioperatører, som har ret til at køre i egne biler inde i Krugerparken. Hermed kan vi sikre vores gæster den bedste komfort. Klik her for at læse mere om Kruger National Park.

Vinlandet

Sydafrikanske vine er populære mange steder i verden, og det sydafrikanske vinland er ligeså smukt, som vinene er gode. En rejse gennem vinlandets historie og landskab, hvor det er muligt at smage de mange berømte vine og delikatesser, er en stor oplevelse.

Sydafrika er verdensberømt for sine vine. Nyd vinlandets smukke natur, skønne vine, fantastiske mad og de romantiske vingårde, der fremstiller både vin, mousserende vin, likør og portvin. Topscorerne er gårdene Thelema, Fairview, Vergelegen og Hartenberg. Vinruten Stellenbosch, opkaldt efter vinhovedstaden og universitetsbyen Stellenbosch, tæller over 200 vingårde.

Længste vinrute er Route 62 på 850 km. Overalt kan du mæske dig i delikatesser: Chokoladesmagning, eksotisk strudsefilet, springbukcarpaccio, osteborde og eventyrlige 5-stjernede restauranter. Bo et par dage på et vinslot eller tag på en smuttur til Vinlandet, mens du er i Cape Town.

Klima i Kapprovinsen

Kapprovinsen har en årlig gennemsnitstemperatur på 16,5 grader. Her på sydspidsen af kontinentet er der middelhavsklima, hvor sommertemperaturerne (november-marts) ligger på 20-30 grader, og hvor der er masser af solskinstimer og lune aftener. Resten af året er der en smule koldere.

I vintermånederne (juni-august) kan de laveste temperaturer komme ned på 7-8 grader. Hver 4.-5. dag passerer et frontsystem, der kan betyde regn. De øvrige dage kan du forvente solskin. Dagtemperaturen er 15-22 grader, mens nætterne er kølige. Juli er den koldeste måned og minder om en skandinavisk majdag.

Cape Town

Cape Town er en af verdens smukkeste storbyer, og tilmed rummer den et kapitel af verdens mest markante historie. Det perfekte sted at samle oplevelser og kombinere med afslapning.

Sydafrikas ældste by har sjæl, charme og skønhed. Det 1.000 m høje Taffelbjerg, flankeret af Devil’s Head og Signal Hill, er vartegnet for metropolen med 3,5 mio. indbyggere. Nyd fest og farver på Waterfront. Oplev 300 slags fisk i Two Oceans Aquarium. Få frit udsyn til alle verdenshjørner fra toppen af Taffelbjerget. Spis på sublime restauranter. Bliv vist rundt i Sydafrikas ældste bygningsværk Castle of Good Hope. Shop amok i indkøbscentre og -gader. Tag til pingvinkolonien Boulders Beach. Sejl på havnerundfart eller hvaltogt. Besøg Robben Island og Mandelas fængselscelle, og hør Sydafrikas historie på en spændende byvandring.

Klima i Cape Town

Her på sydspidsen af kontinentet er der middelhavsklima, hvor sommertemperaturerne (november-marts) ligger på 20-30 grader, og hvor der er masser af solskinstimer og lune aftener. Resten af året er der en smule koldere.

I vintermånederne (juni-august) kan de laveste temperaturer komme ned på 7-8 grader. Hver 4.-5. dag passerer et frontsystem, der kan betyde regn. De øvrige dage kan du forvente solskin. Dagtemperaturen er 15-22 grader, mens nætterne er kølige. Juli er den koldeste måned og minder om en skandinavisk majdag.

Garden Route

Kystlinjen langs Det Indiske Ocean er en af de helt store attraktioner i Sydafrika på grund af den spektakulære natur og fauna langs hele den 240 km lange panoramarute.

Kyststrækningen mellem Mossel Bay og Tsitsikamma kaldes populært "Garden Route". 240 kilometer forreven kystlinje langs det Indiske Ocean flankeret af regnskove, blå laguner, savtakkede bjergtoppe og Fynbos-bevoksning i flotte farver. Høje bjergkæder, smukke pas, dybe skove og indbydende strande – plus masser af aktiviteter for både voksne og børn. Kig fx på strudse i Oudtshoorn, tag med det smukke damptog fra George til Mossel Bay eller lad dig underholde af delfiner og hvaler langs kysten.

Du kan også tage på vandretur ind i landet – fx til floden Goutris eller nyde livet i den bilfri badeby Victoria Bay. Gå ikke glip af de 250.000 år gamle drypstenshuler Cango Caves. Besøg dyreparkerne Buffelsdrift Game Lodge og Knysna Elephant Park, hvor du kan klappe elefanter, give dem mad og klø de store dyr bag øret. Du kan også lege med aber i Monkeyland, og få fugle fra hele verden til at spise af din hånd i Birds of Eden.

Klima omkring Garden Route

Kapprovinsen har en årlig gennemsnitstemperatur på 16,5 grader. Her på sydspidsen af kontinentet er der middelhavsklima, hvor sommertemperaturerne (november-marts) ligger på 20-30 grader, og hvor der er masser af solskinstimer og lune aftener. Resten af året er der en smule koldere.

I vintermånederne (juni-august) kan de laveste temperaturer komme ned på 7-8 grader. Hver 4.-5. dag passerer et frontsystem, der kan betyde regn. De øvrige dage kan du forvente solskin. Dagtemperaturen er 15-22 grader, mens nætterne er kølige. Juli er den koldeste måned og minder om en skandinavisk majdag.

Johannesburg

Johannesburg er Sydafrikas tættest befolkede by og økonomiske centrum. Det er en pulserende storby med multinationale virksomheder, fantastiske restauranter og gode shoppingmuligheder. Ikke nogen turistmetropol – men egnet til et par overnatninger, hvor du dyrker byens teatre, musikliv og museer, fx Market Theatre, jazzklubberne Bassline og The Blues Room, det tidligere fængsel Constitution Hill, Museum Africa og Apartheidmuseet. Besøg fx også det store shoppingcenter i Sandton, Maponyane Mall i Soweto og lørdagsloppemarkedet i Newton.

Klima i Johannesburg

Johannesburg er beliggende i 1.694 meters højde. Byen ligger i et område med sommernedbør men byder generelt på gunstige vejrforhold hele året. Forårs- og sommerdage (september-marts) er behageligt varme med temperaturer på 17-30 grader. Aftenerne er kølige - ofte med spektakulære tordenbyger sidst på eftermiddagen.

Vinterdagene er kølige med temperaturer på 4-10 grader (april-august) - dog med risiko for nattefrost. Pretoria mod nord er altid et par grader varmere, da byen ligger i lavere højde.

Sydafrikas forretningscentrum

Hver pol har en modpol. Så hvis Cape Town er Sydafrikas ene yderpol, så er Johannesburg den anden. Skal du bygge en forretning op, spare tid og penge samt masser af frustrationer - så er Johannesburg, eller Joburg som de lokale siger, stedet du ønsker at være. Johannesburg er hele kontinentets forretningscentrum og Sydafrikas "maskinrum". Metropolen udfylder rollen, som stedet hvor økonomisk vækst skabes og udvikles i Sydafrika. Cape Town derimod er stedet, hvor livet nydes og penge bruges.

Greater Johannesburg og Soweto

Johannesburg-området huser næsten 5 millioner indbyggere, og befolkningstætheden er størst i Soweto (South Western Townships), hvor 2-4 millioner indbyggere bor på blot 120 km2. Tilbage i 1920-erne blev Soweto anlagt som bosted for områdets sorte minearbejdere (Soweto-navnet kom dog først til i 1963). Siden da er området blevet ved med at vokse og har siden Soweto-optøjerne den 16. juni 1976 været synonymt med "sort modstand" som modvægt til landets undertrykkende apartheid-styre, der varede lige indtil begyndelsen af 1990-erne.

Besøge Johannesburg?

Er Johannesburg så et besøg værd? De fleste turister ankommer og afrejser blot fra Johannesburg lufthavn på deres vej til Cape Town i den sydlige del af landet eller bushen og safarieventyret i Kruger National Park. Skulle du dog ønske at opleve Johannesburg, kan du på et par dage få et solidt indtryk af byen. Du skal dog være opmærksom på byens mange kriminalitetsproblemer. Det tilrådes førstegangsbesøgende at deltage på organiserede ture i stedet for at bevæge sig rundt i byen på egen hånd.

Durban

Durban har et touch af Indien på grund af de indiske gæstearbejdere, som i 1800-tallet kom for at arbejde i sukkerplantagerne. Her er en krydret og charmerende kultur – ikke mindst gastronomisk – og her finder man også nogle af Sydafrikas bedste badestrande.

Durban er en mangfoldig og sammensat by fyldt med kontraster. Der er rige europæere i forstæderne Berea og Morningside, hvor du kan nyde en middag på en eksklusiv restaurant. Der er KvaMashu-townshippen, som er et af de fattigste områder i hele Sydafrika. Der er det indiske kvarter, hvor der bor efterkommere af de indiske gæstearbejdere, som i sidste halvdel af 1800-tallet kom hertil for at arbejde i sukkerplantagerne. Og der er den største moske syd for Ækvator. I selve Durban by kan du nyde gadehandlen, slappe af og nyde den flere kilometer lange badestrand, havnen, natklubber, restauranter og musik.

Klima i Durban

Durban, feriebyen i regionen KwaZulu-Natal, kan prale med et gennemsnit på 320 solskinsdage årligt. De tilsyneladende endeløse somre er vidunderligt varme, og vintrene er lune og solrige, hvilket gør området til et yndet badeferiemål. Let regn falder hele året, dog er sommeren den vådeste sæson.

Det kan være en fordel at besøge byen i enten efteråret eller foråret, når der er mindst luftfugtighed og behagelige temperaturer. Temperaturerne ligger på 16-25 grader om vinteren (juni-august) og 25-33 grader i løbet af sommermånederne (november til marts). Klimaet er subtropisk med varme, fugtige somre og milde, frostfrie vintre.

Hermanus

Hermanus er verdens bedste sted at opleve landbaseret hvalsafari. Her kommer de store, imponerende hvaler ofte så tæt på land, at man ikke behøver kikkert for at følge deres dans i bølgerne.

I hvalhovedstaden Hermanus har du mulighed for at iagttage hvalerne fra land, da de ofte kommer helt tæt ind til kysten. Fra den 12 km lange kystlinje kan du gå på såkaldt landbaseret hvalsafari, hvor du fra udsigtsposter kan opleve de store havpattedyr boltre sig i deres element. I Hermanus kan du også komme tæt på havets kriger, den hvide haj, som du kan opleve fra et nedsænket hajbur.

Dyrenes færden afhænger af vejr, vind og naturens gang, så derfor kan ingen på forhånd love, hvor mange hvaler, du ser. Ud over livet til vands er Hermanus en attraktiv by med dejlige skaldyrsrestauranter, gallerier, naturreservat, strande, museer og shopping. Hermanus fortjener virkelig sit ry som en af Sydafrikas bedste feriebyer.    

Klima i Hermanus

Her på sydspidsen af kontinentet er der middelhavsklima, hvor sommertemperaturerne (november-marts) ligger på 20-30 grader, og hvor der er masser af solskinstimer og lune aftener. Resten af året er der en smule koldere.

I vintermånederne (juni-august) kan de laveste temperaturer komme ned på 7-8 grader. Hver 4.-5. dag passerer et frontsystem, der kan betyde regn. De øvrige dage kan du forvente solskin. Dagtemperaturen er 15-22 grader, mens nætterne er kølige. Juli er den koldeste måned og minder om en skandinavisk majdag.

Port Elizabeth

Port Elizabeth minder mest af alt om et lille stykke England, der er placeret her i Det Østlige Cape – den provins, som Mandela kom fra. Et godt sted at kombinere storby og badeferie.

Højt hævet på en skråning over havet ligger Port Elizabeth, der ligner et lille stykke England. Byen blev grundlagt af britiske nybyggere i 1820, og den engelske stil slår igennem i rækkehusene og de smukke hoteller i victoriansk stil. Port Elizabeth er Sydafrikas 5. største by med godt 1 mio. indbyggere, hvoraf ¾ bor i fattige townships, mens de hvide og nyrige sorte bor trygt i forstadsvillaer, og byens centrum har en multikulturel puls af sorte, hvide, indere og kinesere. Midt i byen ligger en 7 km. lang naturpark, strandene er formidable og omegnen byder på nationalparker med ”The Big 5”, lokale Cape-elefanter og specielle bjergzebraer.

Klima i Port Elizabeth

Port Elizabeth, med kælenavnene "PE" og "The Windy City", har subtropisk klima, og området ligger mellem vinternedbørsområdet i Western Cape og sommernedbørsområdet i det østlige Sydafrika. Regnbyger forekommer hele året - dog mest i vintermånederne. Vintrene er kølige, men milde, med temperaturer på 8-20 grader og somrene er varme med temperaturer på 16-30 grader. Port Elizabeth er blevet kåret som en af de byer i verden med ??det bedste klima på grund af sine gode vejrbetingelser året rundt.

Sydafrikas klima

Sydafrika er en helårsdestination og det er interessant at tage en rejse til Sydafrika på alle tider af året. Hvilken årstid du foretrækker afhænger af, hvad du prioriterer. Du kan naturligvis se dyrene hele året, men det bedste tidspunkt er den lokale vinter fra maj til september, hvor bushen er tør. Her har træerne nemlig ingen blade, og græsset er kort og afsvedet, så dyrene ikke så let kan gemme sig. Derfor søger de mod floder og vandhuller, hvor du har optimale muligheder for at iagttage dem. Prioriterer du varme, så du kan solbade ved poolen og nyde de vidunderlige, lune nætter, så skal du rejse fra november-marts, hvor landskaberne samtidig er allersmukkest og du kan se alle dyreungerne.

Sydafrikas årstider

Årstiderne i Sydafrika er modsat de skandinaviske og landet er så stort, at klimaet i Sydafrika varierer meget fra egn til egn:

Limpopo/Mpumalanga-egnen

Limpopo/Mpumalanga-egnen, hvor NYATI Safari Lodge og Kruger National Park ligger, har subtropisk fastlandsklima med to årstider: Den "grønne" (november-marts) og den "tørre" (april-oktober). I den "grønne" periode er der varmt, nætterne er lune og luftfugtigheden er høj. Dagtemperaturen ved NYATI Safari Lodge er 30-35 grader og aftentemperaturen 20-25 grader. Varmeste måned er december, og her kan der komme korte, heftige tordenbyger sidst på eftermiddagen eller om natten. Her er aldrig regntid, som fx i Kenya og Thailand, og generelt er der tale om korte byger i en begrænset periode. Den "tørre" periode byder på højt, flot vejr med mange solskinstimer. Dagtemperaturen er 20-25 grader, mens aftentemperaturen midt på vinteren (juli) kan nå ned på 8-10 grader. Luftfugtigheden er lav, og det regner ikke i denne periode. 

Kap-provinsen/Western Cape

Kap-provinsen i syd byder på Middelhavsklima med tør sommer (november-februar), hvor der er mange solskinstimer, dagtemperaturer på 20-30 grader, en frisk brise og lune aftener. I vinterperioden (juni-august) er der lidt mere regn, hver 4.-5. dag passerer typisk et frontsystem, der betyder regn. De øvrige dage kan du forvente solskin. Dagtemperaturen er 17-22 grader, mens nætterne er kølige. Juli er den koldeste måned og minder om en skandinavisk majdag.

Praktisk information

Geografi

Sydafrika er inddelt i 9 provinser og grænser op mod Namibia, Botswana, Mozambique, Zimbabwe, Lesotho og Swaziland. Centralt i Sydafrika ligger et stort plateaulandskab, som mod øst og syd afgrænses af bjergkæder. Op mod grænsen til Botswana ligger den sydafrikanske del af Kalaharibækkenet, et tørt område præget af tilgroede klitter. Mod syd og øst afgrænses dette område af højsletter fra Caperegionen i vest til Witwatersrand mod øst. De gennemskæres af flere dybe floddale. Randbjergene strækker sig fra Taffelbjerget ved Cape Town mod nordøst gennem Lesotho til Swaziland og langs med grænsen til Mozambique. Højest er Drakensberge og Sneeuberg. Afrikas sydligste punkt Kap Agulhas ligger i Sydafrika. Pretoria er den administrative hovedstad, men Johannesburg er den største by med flest indbyggere.

Befolkning

Der bor ca. 50 mio. indbyggere i Sydafrika, heraf er 22 % zulu, 18 % xhosa, 13 % hvide og resten er andre lokale befolkningstyper. Størstedelen er kristne eller katolikker (ca. 80 %), mens resten bekender sig til andre trosretninger.

Historie

De første hvide kom til Afrikas sydspids i 1488, men først i midten af 1600-tallet slog europæere sig permanent ned. Sydafrika blev i mange år regeret af Nationalistpartiet, der især repræsenterede boerne, efterkommere af hollandske indvandrere. De indførte apartheid, som systematisk begrænsede alle ikke-hvide gruppers rettigheder og opdelte samfundet efter etniske linjer. Efter mange års intern kamp og international isolering blev apartheidsystemet afskaffet i 1994. Sydafrika har fortsat store sociale forskelle, men er en regional stormagt i det sydlige Afrika med et veludviklet erhvervsliv og rige naturressourser.

Sprog

Af de i alt 11 officielle sprog i Sydafrika er engelsk og afrikaans de mest udbredte. Dertil kommer ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu.

Tidsforskel

Tidsforskellen mellem Danmark og Sydafrika er + 1 time ved dansk vintertid. Ingen ved dansk sommertid.

Visum

Danske statsborgere behøver ïkke på forhånd at søge om visum til Sydafrika, da man automatisk får et turistvisum på 90 dage ved ankomsten. Man skal dog kunne fremvise returbillet og tilstrækkelige økonomiske midler til dækning af opholdet. Desuden skal passet være gyldigt 1 måned ud over opholdet og indeholde mindst 2 blanke sider til visum. Spørgsmål om visum kan rettes til Sydafrikas Ambassade, Gammel Vartorv Vej 8, 2900 Hellerup, tlf. 39 18 01 85.

Valuta

Møntfoden hedder rand. 1 rand = 100 cents. Tjek Valutakurser.dk for aktuel kurs.

Vaccinationer

Du skal være vaccineret mod stivkrampe/difteri indenfor de sidste 10 år. Derudover skal du have den såkaldte havrix-vaccine mod hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Første vaccination dækker et år frem, og får du næste indenfor 6-12 måneder, beskytter vaccinen i mere end 30 år. Visse dele af Sydafrika er malariaområde, så vi anbefaler, du kontakter din læge eller Vaccinespecialisten for yderligere information om malariaforebyggelse. Du kan læse mere om vaccinationer på www.vaccinespecialisten.dk, som også tilbyder 10% rabat på alle vaccinationer til NYATIs kunder i klinikken i Lyngby.

Drikkevand

Det generelle råd er ikke at drikke vandet fra hanen undtagen på NYATI Safari Lodge og NYATI Bush Camp, der begge har egen brønd med det fineste drikkevand, som du kan drikke direkte fra hanen. Du får dog vandflasker på værelset hver dag under opholdet på NYATI Safari Lodge eller NYATI Bush Camp. Drik altid vand fra flaske alle andre steder i Sydafrika. 

Telefon

Du kan ringe fra direct-dial-telefoner på NYATI Safari Lodge og de fleste større hoteller. Skandinaviske mobiltelefoner fungerer også fint, og ofte er de den bedste kommunikationsmetode.

Elektricitet

220V AC. Elektriske stik har en anden udformning end de danske. På NYATI Safari Lodge og de fleste hoteller kan du låne adaptere i receptionen, hvis de ikke allerede er på værelset.

Drikkepenge

Det er almindeligt at lægge 10 - 15 % oveni regningen, hvis du har været godt tilfreds med betjeningen i taxier, på restauranter og hoteller. Hoteldrageren vil være glad for 10 – 15 ZAR pr. kuffert. Hvis du gerne vil give drikkepenge på NYATI Safari Lodge, kan du bruge de to postkasser til hhv. ”servicepersonale” og ”rangere”, som hænger på væggen på kontoret. Et godt niveau er ca. 500 ZAR pr. gæst per uge, som du fordeler efter behov og lægger samlet i en kuvert i de respektive postkasser. Skal du med på NYATI Safari til fods, er det normalt at lægge ca. 350 ZAR pr. telt pr. dag til henholdsvis guide og øvrige personale.

Kort Sydafrika

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Rejseforedrag

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakt NYATI
Ring til os på 70 26 04 07 eller skriv:
Venligst indtast alle påkrævede felter
Venligst indtast en gyldig email
Send
Kontakt os