Zanzibar
Zanzibar ligger i Det Indiske Ocean og byder på krydderimarkeder, kridhvide sandstrande, turkisblåt hav og dhows med hvide sejl. En fascinerende historie og farverig kultur har givet øen et ganske særligt ry. I årtusinder har Zanzibar fungeret som et handelscentrum, og i slavehandelen spillede øen en central rolle.
Befolkningen er sammensat af indvandrere fra Afrika, Arabien, Asien og Europa. Den arabiske påvirkning er meget tydelig i Zanzibar by, hvor øens hovedattraktion, Stone Town, med sultanens palads og en labyrint af snævre og snoede brostensgader er en kulturhistorisk seværdighed, som i dag er optaget på UNESCO's Verdensarvliste. Smukke, hvide, palmebevoksede badestrande er sammen med byen og andre historiske seværdigheder med til at gøre Zanzibar til et ægte ferieparadis. Her finder du nogle af Østafrikas fineste sandstrande, flotte luksushoteller og ikke mindst gode snorkling- og dykningsmuligheder.
Praktisk information
Zanzibar er en øgruppe, som består af øerne Unguja (også kaldet Zanzibar Island), Pemba og en række mindre øer. Zanzibar ligger i Det Indiske Ocean ca. 35 km. øst for Tanzania og er en delvis selvstændig del af Tanzania. Øerne dækker et areal på 2.460 km2 og har ca. 1,3 mill indbyggere. Hovedstaden er Zanzibar By, som har ca. 205.000 indbyggere.
På hovedøen Zanzibar bor der ca. 900.000 indbyggere, hvoraf 99% er muslimer, og kun ca. 1% er kristne. Befolkningen er en blanding af shirazia, der stammer fra Persien, arabere, comorianere fra Comorerne og bantu fra det afrikanske fastland. Sidstnævnte er den dominerende gruppe på øen. Desuden findes der både asiatiske og europæiske minoriteter.
Zanzibar var under arabisk overherredømme fra ca. 800. I 1500-tallet blev øen erobret af portugiserne, som dog i 1652 atter blev fordrevet af araberne. I 1861 blev øen et selvstændigt sultanat. Europæisk pres ledte til formel afskaffelse af slavehandelen i 1873, og i 1890 blev Zanzibar et britisk protektorat. Øen blev selvstændig i 1963, men i 1964 blev Tanzania dannet ved sammenslutning af Zanzibar og Tanganyika.
Det officielle sprog på Zanzibar er swahili, men langt størstedelen af befolkningen taler også engelsk.
Tidsforskellen mellem Danmark og Zanzibar er + 2 timer ved dansk vintertid. +1 time ved dansk sommertid.
Du skal have 3-måneders turistvisum eller 3-dages transitvisum, som du kan få udstedt ved indrejse til Tanzania og Zanzibar. Det koster 40-60 USD afhængig af visumtype og antal indrejser. Desuden skal dit pas være gyldigt i seks måneder efter hjemrejsedatoen og have mindst tre blanke sider.
ViGTIGT - Indrejsekrav
Ud over visum kræves det, at man på forhånd køber en rejseforsikring hos Zanzibar Insurance Corporation. Dette gælder også SELV OM MAN ALLEREDE HAR EN REJSEFORSIKRING. Rejsende som ikke har denne forsikring vil blive nægtet indrejse til Zanzibar. Forsikringen koster p.t. USD 44.– pr person og skal købes på: www.visitzanzibar.go.tz
Hvis du flyver via Sydafrika med transferophold i Johannesburg lufthavn, skal du være opmærksom på de sydafrikanske indrejseregler. Du kan læse mere om visum- og indrejseregler for de enkelte lande på www.um.dk.
Valutaen på Zanzibar er tanzanianske shilling (TZS). 1 TZS = 100 cents. Tjek Valutakurser.dk for aktuel kurs. Større hoteller, restauranter og forretninger tager imod de fleste internationale kreditkort. Du kan veksle penge i lufthavnen, i banker og på de større hoteller, og det er bedst at medbringe US-dollar eller euro. OBS: Det er ikke tilladt at tage tanzanianske shilling med ud af landet, men har du flere, end du skal bruge, kan du veksle i lufthavnen på vej hjem. Mange steder på øen kan du også betale med US-dollar.
Du skal være vaccineret mod stivkrampe/difteri inden for de seneste 10 år, have en gyldig vaccination mod Hepatitis A (én injektion beskytter i et år og med revaccination inden for 6-12 måneder opnår du beskyttelse i 30 år) og en mod gul feber. Myndighederne kan kræve at se certifikat for vaccination mod gul feber. Samtidig er Tanzania malariaområde, så kontakt din læge eller Vaccinespecialisten senest en måned før afrejse, så du kan få en forebyggende behandling. Du kan læse mere om vaccinationer på www.vaccinespecialisten.dk, som også tilbyder 10% rabat på alle vaccinationer til NYATIs kunder i klinikken i Lyngby.
Vi fraråder at drikke vand direkte fra hanen. Drik altid vand fra flaske.
Du kan ringe fra direct-dial-telefoner på de fleste større hoteller. Skandinaviske mobiltelefoner fungerer også fint, og ofte er de den bedste kommunikationsmetode.
240V AC. Elektriske stik har en anden udformning end de danske. På de fleste hoteller kan du låne adaptere i receptionen, hvis de ikke allerede er på værelset.
Ca. 10 % i drikkepenge er normalt på restauranter og barer. Det er også normalt at give et lille beløb til f.eks. stuepiger, piccoloer, portører på hotellerne og lokale guider.
Da Zanzibar overvejende er muslimsk, er det ikke tilladt at bade topløs, og det forventes, at man klæder sig tækkeligt, når man går i gaderne.
Zanzibars beliggenhed tæt på Ækvator medfører, at det er varmt på øen hele året og dette gør Zanzibar til den perfekte rejsedestination. I gennemsnit skinner solen 7-8 timer hver dag, og vandtemperaturen ligger året rundt mellem 24 og 28 grader.
Zanzibar har tropisk klima med 4 årstider – 2 tørperioder og 2 regnperioder. Sommeren (juni – september) er tør med minimal nedbør, og gennemsnitstemperaturen ligger på ca. 25 grader uden store variationer mellem dag og nat. Om efteråret (oktober – december) stiger temperaturen ofte til over 30 grader, luftfugtigheden er højere, og der kan komme en del korte byger. I vintermånederne (januar – februar) ligger temperaturen omkring 28-29 grader med masser af sol. Luftfugtigheden er relativ høj, men det regner stort set ikke i denne periode. Forårsmånederne (marts – maj) er årets vådeste periode. Her falder størstedelen af øens regn, ofte som monsunregn. Luftfugtigheden er meget høj, og temperaturen ligger for det meste over 30 grader.
Østkysten af Zanzibar er præget af tidevand med meget store forskelle på høj- og lavvande. Ved højvande er der gode bademuligheder, mens man ved lavvande må gå 800-900 meter længere ud for at nå havet.