Bring Sydafrika hjem i dit køkken
Sydafrikas spændende historie og de mangeartede kulturer sikrer dig en gastronomisk spændende rejse, som du uden tvivl vil ønske at tage med dig hjem. Her får du alt fra globale madtrends til mere lokale retter og gastronomi på højt niveau. Uanset hvad du vælger, kan du forvente skønne madoplevelser på din rejse til Sydafrika.
Vi har kigget nærmere på nogle af de lokale retter man som oftest præsenteres for, og fået opskriften fra vores lokale kok, så det sikres at DU kan præsentere den ultimative Sydafrikanske oplevelse for venner og bekendte, hjemme ved spisebordet. Server gerne lidt af den fantastiske sydafrikanske rødvin eller øl til, så er succes´en helt sikker hjemme!
Bunny Chow
Tros navnet har retten "Bunny Chow" intet med kaninkød at gøre. Faktisk er der her tale om en indisk inspireret ret, som har sin oprindelse i Durban. Opskriften inkluderer kød, men kan nemt erstattes med røde og hvide kidney bønner.
Ingredienser:
- 2 tsk vegetabilsk olie
- 1/2 tsk spidskommen
- 1/2 tsk fennikel
- 2,5 cm af en kanelstang
- 2 grønne kardemomme bælge
- 1 stjerne anis
- 1 laurbærblad
- 1 finthakket løg
- 2 tsk sydafrikansk curry
- 2 hakkede tomater
- 1 kg kød, f.eks. lammeben skåret i mundrette stykker
- 1tsk fint hakket ingefær
- 1 tsk fint hakket hvidløg
- 10-12 curry blade (skinnende grønne blade fra specielt sydafrikansk træ i citrus familien. Afgiver en nøddeagtig aroma under stegning).
- 2 store kartofler skåret i mundrette stykker
- 2 tsk fint hakkede koriander blade
- 2 tsk lime saft
- Et mindre rundt brød, skåret i 2 halve med indmaden fjernet
- Lidt korianderblade til pynt
Hvordan:
- Varm olien i en pande og steg de hele krydderier (ikke krydderi pulver, ej heller curryblade) indtil bladene syder
- Tilføj løg og steg til de er gennemsigtige
- Tilføj curry pulver, steg et minus og tilføj derefter tomaterne
- Steg på medium varme og rør til du får sovsekonsistens
- Tilføj kødet, ingefær, hvidløg, curryblade samt 300 ml vand. Bring det i kog, og lad det simre omk. 40-50 min til kødet er mørt
- Tilføj kartofler og lidt salt samt 200 ml vand. Fortsæt simre omk. 15 min
- Tilføj de hakkede koriander og limesaft.
- Server i de udhulede stykker brød og pynt med koriander
Velbekomme
Potjie
Ingredienser
- 1 kg oksespidsbryst eller oksehaler
- 2 mellemstore løg, hakkede
- 2 fed hvidløg, finthakkede
- En stor klat smør
- 1 tsk knuste nelliker
- 1 spsk røgsalt
- 1½ tsk røget paprika
- 1½ tsk spidskommen
- 1½ tsk koriander
- 1½ tsk muskatnød
- 1 tsk knust peber
- 2½ dl rødvin
- En lille dåse tomatkoncentrat
- 6 mellemstore gulerødder, skåret i mundrette stykker, alternativt squash og/eller blomkål
- 650 g faste kartofler, skåret i mundrette stykker
- 400 g svampe
- 400-500 g rosenkål
- 1 dåse cherrytomater – eller evt. 400 g friske
- ½ l vand
Hvordan
- Smelt smørret i en stor tykbundet gryde og brun kødstykkerne i det
- Stil kødet til side og hæld løgstykkerne i gryden. Lad dem stege et minuts tid, inden du tilsætter alle krydderier samt lidt mere smør. Lad det svitse et minuts tid
- Tilsæt rødvin og tomatkoncentrat. Rør det grundigt sammen
- Tilsæt det stegte kød. Læg låg på og skru ned for varmen, så det småsimrer. Lad det koge en times tid.
- Tilsæt resten (grøntsager, svampe og kartofler) samt 1/2 liter vand.
- Lad det simre i mindst en time.
- Prøvesmag kødet for at sikre alt er mørt inden servering, - ellers skal retten have omk en halv time mere.
- Serveres i gryden, gerne sammen med brød, alternativt ris.
Velbekomme
Braai
En af de retter du vil støde på rigtig ofte i Sydafrikas er en Braai. Basalt set er der tale om en BBQ, men i Sydafrika er det meget mere end det. Der er en håndfuld regler, men en af de absolut vigtigste er at en Braaik aldrig laves på gasgril. Man mister i al sin enkelthed den aroma, der er så vigtig ved en Braai, allerhelst skal denne BBQ tilberedes over åben ild, men en åben gril kan godt gå an.
Sydafrikanerne nyder en god Braai til enhver lejlighed, eller bare for at samles efter dagens dont. Den 24 september er ovenikøbet kendt som Braai-dag, ingen tvivl om at er du i Sydafrika denne dag, vil du få tilbudt at tage del i denne fantastiske BBQ.
Når du laver det hjemme i Danmark, så er det relativt enkelt:
- Tænd op i den åbne gril
- Sørg for masser af kød, f.eks. lam, okse, kylling, gris, springbuk, vortesvin, struds, kudu osv
- Alle stykker kød marineres efter dine smagsløg
- Tilføj det berømte Braai brød "Braaibroodjie", som er 2 stykker hvidt brød, smurt med smør og klappet sammen om en blanding af tomater, løg, ost og chutney.
- Læg det hele på grillen og server med sydafrikansk rødvin eller øl. Succes´en er hjemme!
Velbekomme
Sydafrikansk vin
Det er næsten umuligt at tale om sydafrikansk mad, uden også at nævne de sydafrikanske vine. Vinmarkerne spreder sig som et smukt patchwork tæppe ud over landet, og vi kan klart anbefale en tur til vinlandet med afsæt i byen Stellenbosch.
I Danmark finder du en god variation af lækre vine, men finder du den perfekte på din vinrejse, anbefaler vi at du tager et par flasker med hjem. Det man finder på ferien er jo oftest det bedste, ikke sandt?