Afrikas indsats for miljøet – forbud af plastikposer
8 Oktober, 2021
Skaden af plastik – hvorfor skal det mindskes?
Plastik er ikke udelukkende skadeligt, og gennem tiden har det tjent mange gode og funktionelle formål. Dog er måden, hvorpå det bruges, ofte skadelig. Eller måske er det i højere grad måden, hvorpå det håndteres, efter det er blevet brugt, der er skadelig. De fleste er allerede bekendte med de voldsomme billeder, hvor dyr og fisk skades, sidder fast i eller kvæles af plastikstykker, der flyder rundt.
Udover at skade dyrene kan plastikaffald også risikere at indgå i vores føde. Når plastik ligger i havet, kan det nemlig suge miljøgifte og farlige kemikalier til sig, og når så dyrene og fiskene, som vi mennesker også spiser, spiser plastikken, kan det pludseligt gå hen og blive livsfarligt for os mennesker. Man skal huske på, at det hele fungerer som et kredsløb, hvor alt hænger sammen.
Plastik er desuden også grimt, når det ligger i naturen, og når det hober sig op, kan det være årsag til, at vandløb stoppes, og planter kvæles. Konsekvenserne for klimaet ses, da der udledes Co2, når plastikken nedbrydes.
Afrikas indsats – forbud af plastikposer
For at mindske forbruget af plastik har verdenslande, inklusive flere lande i Afrika, valgt at forbyde brugen af plastikposer. Faktisk fører Afrika an i plastikforbuddet og er langt foran mange europæiske lande.
I 2006: Zanzibar forbyder plastikposer som det første afrikanske land.
I 2008: Rwanda forbyder også plastikposer og bliver den reneste nation i Afrika.
I 2017: Kenya indfører den strengeste plastiklovgivning i verden, hvor også plastikposer forbydes
I 2019: Som det sidste land forbyder også Tanzania brugen af plastik.
Hvad du kan gøre for at mindske plastikforbrug
Selvom formindskelsen af plastik går i den rigtige retning, er der stadig plads til mere af den positive udvikling – både i Afrika og i resten af verden. Følgende er nogle gode råd, du kan tage med dig i kampen mod plastik.
- Brug ikke plastikposer – brug genanvendelige net.
- Brug en genanvendelig drikkedunk.
- Smid aldrig noget i naturen, og vær god til at affaldssortere.
- Deltag i begivenheder, der kan hjælpe med at gøre en forskel – eksempelvis World Cleanup Day.