Nyati Safari+45 70 26 04 07
Nyati Safari
Nyati SafariSøg
NYATI Safari Blog

Guide til Robben Island

7. marts 2022

“Velkommen til Robben Island. Det var i denne afdeling, jeg var indespærret. Lidt senere får I også mulighed for at se Nelson Mandelas celle” siger guiden Ntando Mbatha. Han er tidligere politisk fange og har siddet fængslet på Robben Island side om side med Nelson Mandela.

Når du besøger Robben Island er det tidligere fanger, der viser rundt. Det sætter for alvor tankerne og følelserne i gang, når et menneske, der har oplevet fængslets hårde kår på egen krop, fortæller historierne om fængslet og deres egen tid som fange.

Et besøg på fængselsøen Robben Island er en meget tankevækkende og særlig oplevelse, som du ikke må snyde dig selv for, hvis du besøger Cape Town. 

Historien bag fængselsøen Robben Island

Øen ud for Cape Towns kyst har gennem årene været brugt til mange forskellige foretagender blandt andet psykiatrisk hospital, postkontor og militærbase. Men det øen særligt kendes for er årene, hvor den blev brugt som fængsel.

Robben Island blev i 1961 omdannet til et topsikret fængsel særligt til politiske fanger, som var modstandere af apartheidstyret, hvor man adskilte sorte og hvide samt diskriminerede ikke-hvide.

Særligt celle nummer 5 i sektion B, er kendt. Det var nemlig her Nelson Mandela med fangenummer 46664 sad indespærret i 18 ud af sine 27 år bag tremmer. Han ankom som fange nummer 466 i 1964 - deraf fangenummeret 466/64.

Cellen er klaustrofobisk lille og blot indrettet med en toiletspand, et lille bord og et par tæpper på det hårde betongulv. Cellen er i dag indrettet, som dengang Nelson ankom til fængslet. Senere fik han og de andre fanger en seng.

Nelson Mandela blev i 1965 idømt livsvarigt fængsel, men hans fængselsophold sluttede efter 27 år bag tremmer den 11. februar 1990.

Nelson Mandela kæmpede videre for et Sydafrika uden apartheid, og i 1994 blev han landets første demokratisk valgte præsident. Sejren blev også den endelige afslutning på apartheidstyret.

I 1991 lukkede fængslet på Robben Island. I 1997 blev øen omdannet til museum og i 1999 blev stedet optaget på UNESCOs verdensarvsliste. 

Alt du skal vide, inden du besøge Robben Island:

Der afgår daglige guidede ture til Robben Island. Alle ture inkluderer en bustur rundt på øen med forskellige stop og til slut en guidet rundvisning i fængselsafdelingen, hvor en tidligere indsat viser rundt. Det er ikke muligt at færdes på egen hånd på øen. 

Robben Island ligger cirka syv kilometer ud for Cape Towns kyst. Færgeturen tager mellem 30 og 45 min. alt efter vind og vejr.

Spær øjnene op på færgeturen til øen. Hvis du er heldig oplever du sæler, søløver pingviner eller hvaler, når du spejder ud over vandet. 

Praktisk information før besøget

  • Turen tager alt i alt cirka 3,5 timer.
  • Du skal møde op ved ved The Nelson Mandela Gateway ved V&A Waterfront 45 min. før afgang.
  • Du skal medbringe dit pas.
  • Droner og andet professionelt videoudstyr er strengt forbudt på området.
  • Vi kan hjælpe dig med billetten. Du skal blot sende os en mail med din forespørgsel plus et billede af dit pas.
  • Det er en god idé at bestille billetten i god tid, så du ikke risikerer, at der er udsolgt.
  • Billetten kan ikke refunderes. 

NYATI Safari Video

NYATI Safari Video

Rejseforedrag

Nyati Safari
Nyati Safari
Kontakt NYATI
Ring til os på 70 26 04 07 eller skriv:
Venligst indtast alle påkrævede felter
Venligst indtast en gyldig email
Send
Kontakt os