Sydafrikas traditionsrige vinproduktion
Sydafrika er kontinentets spydspids, når det kommer til vinproduktion. Dedikationen til vin i Sydafrika skyldes blandt andet det middelhavslignende klima i landet. Den tørre varme og de køligere temperaturer i vintermånederne giver optimale betingelser til de mange vinmarker.
De ligger primært i Cape Town-provinsen, hvor mange af landets knap 100 vindistrikter ligger placeret. Vindistrikterne ligger langs havet omkring byen, og det er ikke et syn, du har lyst til at gå glip af.
Vingårdene i Stellenborsch og Constantia fra år 1685 er bare to ud af en perlerække af sydafrikansk vinproduktion.
Vin i Sydafrika – oprindelsen
Historien om Sydafrikas vin går langt tilbage. I 1659 høstede en skibslæge ved Hollandsk Ostindiske Kompagni druerne til landets første flaske vin. Lægen ved navn Jan van Riebeeck var udstationeret i landet til blandt andet at plante og høste druer, der senere skulle vise sig at blive populære i flere kontinenter.
De nu omkring 1000 km2 vinmarker i Sydafrika udgør en stor andel af vinproduktionen i verden, og i dag er de blandt de største eksportører til Danmark. Efter mere international bevågenhed i 1990’erne – i kølvandet på apartheidsystemets ophør – fik landets vinavlere øjnene op for deres vins potentiale. Mere innovative metoder blev taget i brug, som for alvor satte Sydafrika på verdens vinlandkort.
Sydafrikas vinspecialitet
Sydafrikas vinspecialtet er den blå Pinotage. Navnet kommer af, at druesorten er et helt unikt mix af druerne Pinot Noir og Cinsault, som sydafkrikanerne kalder Hermitage. Pinotagedruen blev skabt tilbage i 1925 og har i dag nærmest status som nationalsymbol for landet. Den mørke drue kendes på sin saftighed og sin fyldige frugtsmag.
Den druesort, du vil finde flest af på de sydafrikanske vinmarker, er til gengæld den grønne Chenin Blanc. Den mest normale blå er Cabernet Sauvignon. Tilsammen udgør de omtrent 35% af hele Sydafrikas vinproduktion.